Iz kakšnega zelišča je pridelan čaj CC Tea?

Naš najljubši čaj iz limonske trave vsebuje zelišče Cymbopogon Citratus (izgovori se: sim-baw-poe-gawn sit-tray-tiss). Od tod izhaja tudi kratica CC Tea oziroma CC čaj.

Cymbopogon je družina 55 različnih vrst trav, od tega sta dve vrsti limonski trave: Cymbopogon Citratus in Cymbopogon Flexuosus.

Limonska trava Cymbopogon Citratus se uporablja v kulinarične in medicinske namene. V Aziji ji zaradi pozitivnih učinkov pravijo tudi »Vročična trava«. Kot številne domače zdravilne rastline jo lahko uporabimo za začimbo, zelenjavo in dodatke k jedem: izvrstno se prileže k pudingu, mesnim jedem, bonbonom in peki slaščic ter izboljšanju okusa raznih juh in omak kot je curry.

Rastlina je domordna v tropskem podnebju Južne Azije, natančneje v Indiji, Šrilanki, Vietnamu, na Tajskem in na Filipinih. Vsaka regija ima svoj značilen priokus limonske trave, na splošno pa je povsod znana po citrusni aromi okusa limone.

Listi limonske trave vsebujejo opazno količino vitamina A, kalcija in železa. Gre za osnovna hranila, ki so nujno potrebna za normalno delovanje našega telesa.

Naša limonska trava CC raste na plantažah v povsem neokrenjeni naravi. Njeni listi so ozki in dolgi, rumeno zelene barve. Zrastejo lahko do 90cm v višino in do 1,3cm v širino. Večina listov raste iz zemlje, običajno brez stebla. Listi za čaj so zdrobljeni, saj na ta način zaradi prisotnosti eteričnega olja v cevastih celicah spuščajo čudovito aromo citrusa.

Naši obiralci čaja so izurjeni v pravilni in pravočasni žetvi limonske trave. Ujeti morajo pravi čas zorenja trave – ko slednja dozori zacveti, takrat pa se njena kvaliteta močno zmanjša in trava ni več primerna za uporabo. Žetev je opravljena povsem ročno, saj obiralci vse liste preberejo in že takoj izločijo slabe. Trave se ne vleče iz zemlje, temveč se vse liste odreže na višini približno 6cm od tal. Na ta način se limonska trava regenerira in goji ter je najbolj optimalno pripravljena na naslednjo žetev.

S Cymbopogon Citratusom vključiš svežino v svoj zdrav vsakdanji življenski slog.

DELI S PRIJATELJI:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Slide
Rožle d.o.o. Horjul
Mala ulica 16, 1354 Horjul
Slovenija
Najvišja kakovost po pravični ceni
Dostava v 1-2 delovnih dneh
Imaš vprašanje?
info@rozle-tea.com
+386 (0)41 863 126 (Fani)

Košarica