KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ČAJ

Če čaj doma pravilno shranimo lahko v njegovi dobri aromi uživamo vse do 24 mesecev ali več.

Čaj kot tak se nikoli zares ne pokvari. Izgubi lahko le aromo, kar pa je močno odvisno od tega kako ga shranimo.

Za začetek si poglejmo, kateri so glavni naravni sovražniki čaja, katerih se je potrebno močno izogibati.

Čaj je namreč higroskopski, kar pomeni, da ima sposobnost hitrega vsrkanja vlage iz okolja. Drugače povedano, vlaga je največji sovražnik čaja. Poleg tega pa bo izogibanje tudi ostalim štirim naravnim sovražnikom zelo pripomoglo k podaljšanju močne arome vašega čaja. Ti so naravna svetloba, toplota, smrad in zrak.

KAKO TOREJ PRAVILNO SHRANITI ČAJ?
Naši najbolj učinkoviti nasveti

1. Najbolj pomembna stvari, ki si jo velja zapomniti je, da čaj vedno shranjujte v neplastični embalaži, kot je kovinska ali keramična posoda. Prav tako je lahko primerna lesena embalaža, vendar vedite, da ima le ta svoj vonj, ki lahko vpliva na okus čaja.

2. Na žalost čaj zlo hitro vsrka vlago iz okolja. Skušajte ga shranjevati stran od grelcev za vodo ali virov toplote kot sta štedilnik in pečica, ki lahko močno pokvarijo dober čaj. Veliko prednost ima tudi shranjevanje stran od vlažnih predelov, kot so nad strojem za pomivanje posode in v hladilniku.

3. Zelo pomembno je, da čaja ne izpostavljamo dnevni svetlobi, saj UV žarki zelo hitro poslabšajo čaj. Tudi sami se izogibajte shranjevanju čaja v kakršnikoli prozorni embalaži, le izjemoma, ko embalažo hranite v zaprti omari.

4. Vredno si je tudi zapomniti, da čaj shranjujete stran od vsega z močnim vonjem. Namreč, ko odpremo embalažo s čajem v prostoru, kjer je močen vonj, se bo čaj zagotovo nemudoma navzel le tega. Še posebno v kuhinji, kjer vladajo različni vonji. Tudi vsakokrat, ko odprete embalažo, da zajamete čaj, se ta hkrati navzame vonja, po vsej verjetnosti praženih začimb.

5. Prav tako izpostavljanje čaja zraku poveča možnost, da se le ta navzame vlage in različnih vonjev. Zato ne puščajte čaja na prostem in ga shranjujte v neprepustni embalaži ter vsekakor ne v porozni embalaži, kot je papirnata vrečka. Če pokrov embalaže zadrži vodo, bo tudi idealno zavaroval vaš čaj.

6. Čaj z nežnim okusom vedno shranjujte ločeno od čaja z močnim specifičnim vonjem.

7. Navsezadnje, vedno se prepričajte, da je embalaža primerna za uporabo hrano.

VAŠ ČAJ VAM BO ZAGOTOVO HVALEŽEN, ČE INVESTIRATE V KVALITETNO EMBALAŽO ZA SHRANJEVANJE!

Svojo embalažo lahko dobiš na naši spletni strani TUKAJ.

Slider